JonErsgården

 

Damastväverska
Eleonor Gidlund 

Sommar-lördagar 
kl 21 stilla stund i gårdskapellet


Den ljuvaste sensommardagen...
The most lovely day in the late summer... 

Den vackraste vinterdagen...
The most beautiful day in the wintertime...

 Bo på Ekologisk gård
"Säng & Frukost"

 

 

"Bed & Breakfast"


WEBB 
SHOP

ekologiskt jordbruk 
och 
historia

EKO
BLOGG

damastväveri

Kontakt

Damaskweaver Eleonor Gidlund


home

BORDSBÖN 
ekologisk gård lammproduktion och landskapsvård ullgarn kardflor långullsfällar
  örtkryddor studiebesök album länkar
 

                                                              JonErsgårdens 

                                                           EKO-BLOGG 

  Vid pennan Eleonor Gidlund

 
  • Kolla in örtkryddor ovan. 
    En örtaträdgård i Fransicus anda med Solsången som tema. Här finns våra systrar och bröder.
  •   Jag upprörs över att konstgödsel fortsätter att användas. Farfar Isak Gidlund önskade att jordbrukarna skulle gå in på den biodynamiska odlingen istället för den industriella produktionen. Det var i början av 30-talet. Han var före sin tid. Syrran och jag började med getjordbruk och var tidigt ute med ekologiskt tänk - farfar och farmors tänk,, våra föräldrars och  mångas härikring sedan de såg att konstgödslat korn inte torkade i korntorkarna utan möglade.  Det har varit så natutligt för oss att odla efter naturen och bekämpningsmedel har inte varit ett tänkbart alternativ.

    Nu kör man också ut avloppsslamm på åkrarna med de gifter vi får i oss genom all importerad mat och de mediciner vi använder som tex penicillin 

    Livsmedelverket går ut med varningar att det är för mycket kadmium i det mjöl vi äter. För mycket Kadmium orsakar njurbesvär, benskörhet, frakturer och livmodercancer. 

    Ett litet barn på 10 kg får äta bara 50 -100 gr mjöl/dag innan det tar skada, om man räknar på kadmiuminnehållet.  Kan det vara en brödskiva eller 2??

    Kadmium finns främst i konstgödsel och avloppsslamm, som används i konventionellt jordbruk och är omöjligt att kolla för oss konsumenter om det använts till  produkten . KRAV och biodynamiskt kontrollerade produkter ser jag som enda alternativen.
  •  Nu är det bestämt. Nu går jag på affären och lämnar en lista på vad vi önskar handla, om så i storpack. KRAV naturligtvis - helt omöjliga saker finns också med som KRAV-öl  och fryst grönsaksblandning .
  • Glädjeämnen sen förut: EKOmjölk och EKOfil på Flärke Lanthandel. EKOmjöl och ströbröd, ekoströsocker(även om det är onyttigt) EKOhavregryn. Ibland ekologiska rotfrukter.
  • Glad blev jag då de tog hem Löfbergs lila kokkaffe som KRAV på Flärke Lanthandel. Som jag längtat efter kokkaffe som ekologiskt, och så gott!!!

 

orter2003JonER_ 001.jpg (442695 bytes)

örter2003JonER 015.jpg (461673 bytes)

örter2003 kungsmynta.jpg (289139 bytes)

orter2003backtimjan.jpg (471241 bytes)

orter2003temynta.jpg (468071 bytes)

orter2003krusmynta.jpg (453253 bytes) orter2003såpnejlika.jpg (426509 bytes) orter2003 sallad.jpg (440577 bytes)

krydda.jpg (40549 bytes)